Μόνο ένα κομμάτι μπέικον αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 44%, λένε οι ερευνητές

 

Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, λένε ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, με ένα μόνο κομμάτι μπέικον την ημέρα  σχετίζεται με 44% αυξημένο κίνδυνο να προσβληθεί από την ασθένεια που σπαταλά τον εγκέφαλο.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λιντς εξέτασαν δεδομένα από σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους για να εκτιμήσουν πώς η κατανάλωση κρέατος επηρεάζει την υγεία. Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στο American Journal of Clinical Nutrition, δείχνουν ότι η κατανάλωση 25 γραμμάρια μπέικον - ένα rasher - κάθε μέρα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας ενός ατόμου έως και το μισό.


Εάν το μεταποιημένο κρέας είναι κακό, τότε οι ερευνητές λένε επίσης ότι η κατανάλωση 50 g μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος - όπως βόειο κρέας, μοσχάρι ή χοιρινό - μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της άνοιας, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά το ένα πέμπτο (19%).

Οι ερευνητές από την Ομάδα Διατροφικής Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου εξέτασαν δεδομένα από περίπου 500.000 άτομα ηλικίας από 40 έως 69 ετών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσπαθώντας να βρουν συνδέσεις μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και της άνοιας, μιας ασθένειας που πλήττει έως και 8% των ατόμων άνω των 60 παγκοσμίως .


«Η έρευνά μας προσθέτει στον αυξανόμενο αριθμό στοιχείων που συνδέουν την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος με τον αυξημένο κίνδυνο μιας σειράς μη μεταδοτικών ασθενειών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Huifeng Zhang από το Πανεπιστήμιο του Λιντς.


Η ομάδα πίσω από τη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι, κατά μέσο όρο οκτώ ετών, σχεδόν 2.900 περιπτώσεις άνοιας - συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ - εμφανίστηκαν συχνότερα στους άνδρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν προσβληθεί από την ασθένεια τείνουν επίσης να είναι λιγότερο μορφωμένοι, καπνιστές, υπέρβαροι και έτρωγαν περισσότερο πρόχειρο φαγητό και λιγότερα φρούτα και λαχανικά.

«Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να διερευνήσουμε πιθανούς παράγοντες κινδύνου για άνοια μπορεί να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τα ποσοστά αυτής της εξουθενωτικής κατάστασης», δήλωσε η καθηγήτρια Janet Cade, η οποία επιβλέπει την έρευνα.


Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 50 εκατομμύρια περιπτώσεις άνοιας παγκοσμίως, με περίπου 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Η νόσος του Alzheimer αποτελεί μεταξύ 50% και 70% των περιπτώσεων και αγγειακή άνοια περίπου 25%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

☛❤ Thanks for Comments ❤☚