Κριθαρότο με μανιτάρια

 

Ο Λάμπρος Βακιάρος φτιάχνει κριθαρότο με μανιτάρια, που θα αγαπηθεί στο οικογενειακό τραπέζι. Τα μανιτάρια αναμιγνύονται εντέχνως με το κριθαράκι δημιουργώντας ένα εύγευστο γεύμα.

Υλικά

1 κιλό μανιτάρια ανάμεικτα (λευκά μανιτάρια, Portobello, σε φέτες)

5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 μεσαία κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 κουτ. σούπας κουρκουμά

1 συσκευασία κριθαράκι ολικής

1 κούπα λευκό κρασί

4 – 5 φλιτζάνια ζωμό λαχνικών

1 κουτ. σούπας βούτυρο

2 φλιτζάνια παρμεζάνα

3 κουτ. σούπας φρέσκο κρεμμύδι ή σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγαρίζετε για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.


Στη συνέχεια, βάζετε τα μανιτάρια και συνεχίζετε το μαγείρεμα για τουλάχιστον 6 – 8 λεπτά, μέχρι ο όγκος τους να αρχίσει να μειώνεται και να απελευθερώνουν τα υγρά τους στην κατσαρόλα. Συνεχίζετε προσθέτοντας τον κουρκουμά και το κριθαράκι ολικής και ανακατεύετε καλά με τα λαχανικά.


Σβήνετε με το λευκό κρασί και περιμένετε να πάρει μια βράση και να εξατμιστεί η αλκοόλη. Χαμηλώνετε την θερμοκρασία σε μέτρια (4-5) και προσθέτετε περίπου 1 λίτρο από τον ζωμό. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύετε για περίπου 11 – 13 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, για να μην κολλήσει το φαγητό στο κάτω μέρος της κατσαρόλας. Προσθέτετε έξτρα ζωμό αν χρειαστεί.


Όσο πλησιάζετε προς την ολοκλήρωση του μαγειρέματος τόσο περισσότερη προσοχή χρειάζεται για να μην μας κολλήσει το φαγητό. Στη συνέχεια αποσύρετε από την εστία, προσθέτετε το βούτυρο και την παρμεζάνα, ανακατεύοντας έντονα. Σε αυτό το σημείο το κριθαράκι θα πρέπει να είναι αρκετά ζετερό και όχι στεγνό). Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και τέλος προσθέτετε το φρέσκο κρεμμύδι ή το σχοινόπρασο έτσι ώστε να μην χαθεί η φρεσκάδα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: