Στην καρδιά της “χώρας” των Βάσκων, το εστιατόριο ενός μικρού χωριού 1800 κατοίκων κοσμεί σταθερά τη σεβαστή λίστα των 50 καλύτερων του κόσμου και θεωρείται ο ναός του ψησίματος.
Σε όλες τις μαγειρικές κουλτούρες του κόσμου το ψήσιμο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Κάθε λαός σε κάθε περιοχή του κόσμου ακολουθεί τη δική του παράδοση και τις δικές του μεθόδους. Υπάρχει, όμως, μια περίπτωση που διαφέρει.
Η σχάρα που χρησιμοποιεί είναι δικής του σχεδίασης: Διαθέτει έξι διαφορετικά μέρη όπου η φωτιά αυξομειώνεται αντίστοιχα όποτε θέλει ο σεφ, ανάλογα με το υλικό που ψήνεται. Χρησιμοποιεί μια σειρά από διαφορετικά διχτυωτά τηγάνια και άλλα σκεύη με παράξενα σχήματα. Για κάθε πρώτη ύλη χρησιμοποιεί διαφορετικά κάρβουνα, τα οποία φτιάχνονται καθημερινά και προέρχονται από επιλεγμένα δέντρα της περιοχής του. Τη βελανιδιά τη χρησιμοποιεί για τα ψάρια, τα ξύλα από αμπέλια και κλήματα για το κρέας. Παρ’ όλα αυτά, χρησιμοποιεί ακόμα και ξύλο από μηλιά σε ειδικές περιπτώσεις θαλασσινών. Το σίγουρο είναι ότι τα έτοιμα κάρβουνα δεν απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του. Γι’ αυτό και οι αποθήκες πλάι στο εστιατόριο είναι γεμάτες με στοιβαγμένες σειρές από δέντρα πολλών τύπων και μεγεθών.
Το εστιατόριο λειτουργεί μόνο το μεσημέρι και το μενού των 15 πιάτων κοστίζει 242 ευρώ το άτομο (χωρίς κρασί). Υπάρχει και a la carte μενού ημέρας ως επιλογή. Σκοπός του Victor είναι κάθε υλικό να βγάλει μέσα από τη φωτιά τις γευστικές του δυνατότητες. To βούτυρο, το βουβαλίσιο τυρί, το φουά-γκρα, τα scrambled eggs, αλλά και ο αχινός, οι γόνοι από χέλι, οι περίφημες γαρίδες από την περιοχή του Palamos, o παστός γαύρος και φυσικά τα steaks είναι αλλιώς όταν βγαίνουν από την κουζίνα του Asador (ψησταριά) Extebarri. Και σε αυτό συμφωνούν οι κορυφαίοι σεφ του κόσμου.
Για να κλείσει κανείς τραπέζι χρειάζεται μια σχετική υπομονή. Το εστιατόριο απέχει μισή ώρα με αυτοκίνητο από το Mπιλμπάο. Τα τραπέζια είναι λιγότερα από 20 και γεμίζουν συνήθως με παρέες των 4-6 ατόμων που έχουν ταξιδέψει για γαστρονομικό tour στα πέριξ του Σαν Σεμπαστιάν, όπου η ψησταριά του Asador Extebarri θεωρείται μια εμπειρία που αξίζει να ζήσει κανείς έστω μία φορά στη ζωή του. Πολλοί, άλλωστε, κάνουν αυτό ακριβώς. Εμφανίζονται, τρώνε και επιστρέφουν στην πατρίδα τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου