20'προετοιμασία
50'μαγείρεμα
Σύνολο:1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες:4
200 γρ. φακές ψιλές
3 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και χοντροκοπανισμένες
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 πράσα, σε λεπτές ροδέλες
300 γρ. μανιτάρια λευκά, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα, χωρίς κοτσάνια, σε μέτριες φέτες
3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1 κουτ. γλυκού ξύσμα από λεμόνι
1/4 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, κοπανισμένη
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές, 1.300 ml νερό, το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού, το μπούκοβο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, αρχικά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το μισό λάδι και σοτάρουμε τα πράσα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν κάπως. Αδειάζουμε τα πράσα με το ζουμί τους σε βαθύ μπολ.
Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια (σε δόσεις, ώστε να μη βγάλουν πολλά υγρά και βράσουν αντί να σοταριστούν) για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Αδειάζουμε τα μανιτάρια στο μπολ με τα πράσα.
Αλατοπιπερώνουμε τις φακές και ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα πράσα με τα ζουμιά τους (μόλις περάσουν τα πρώτα 20 λεπτά μαγειρέματός των φακών). Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 20 - 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι φακές. Το φαγητό θα γίνει σαν πηχτή σούπα - αν τη θέλουμε πιο αραιή, προσθέτουμε βραστό νερό επιπλέον και βάζουμε να πάρει μία βράση.
Χτυπάμε στο μούλτι το λεμόνι με τη ρίγανη και μισή κουτάλα της σούπας από το ζουμί του φαγητού.
Προσθέτουμε τον πολτό στις φακές, ανακατεύουμε απαλά, αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς προτού σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου