Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι λιπαρή ουσία απαραίτητη στον οργανισμό για την παραγωγή βιταμίνης D, ορμονών και χολικού οξέος.
Ένα μεγάλο μέρος της χοληστερόλης παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό, ενώ τη λαμβάνουμε και από ζωικά τρόφιμα όπως κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Όταν τα επίπεδα χοληστερίνης είναι υψηλότερα από αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός, αυξάνεται σηματικά ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων.
Οι παρακάτω τροφές, ανάμεσα στα άλλα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία σας, θα βελτιώσουν και τα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό σας:
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΑ: ΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ. ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΤΕ ΤΑ ΚΑΙ ΩΜΑ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ. ΤΑ ΣΚΟΡΔΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ, ΕΝΩ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΣΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΩΜΑ.
ΣΤΑΦΥΛΙΑ - ΚΡΑΣΙ: ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΟΥΣΙΕΣ, ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ, ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΝΑ ΦΡΑΞΕΙ ΤΙΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΣΙ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ.
ΑΒΟΚΑΝΤΟ - ΓΚΡΕΪΠΦΡΟΥΤ: ΤΑ ΔΥΟ ΕΞΩΤΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΓΛΟΥΤΑΘΕΙΟΝΗ, ΤΟ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΠΟΥ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΝΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΡΙΖΩΝ. ΤΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΠΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ.
ΝΤΟΜΑΤΑ: ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ ΛΥΚΟΠΕΝΙΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΑ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ. ΛΥΚΟΠΕΝΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΚΑΙ ΤΑ ΓΚΡΕΪΠΦΡΟΥΤ.
ΜΥΡΤΙΛΑ - ΜΟΥΡΑ: ΤΑ ΜΥΡΤΙΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΑ ΜΟΥΡΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΤΡΟΦΗ. ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ.
ΣΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΗΣ: ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΓΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β, ΣΙΔΗΡΟ, ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ, ΠΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ (LDL), ΑΛΛΑ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΗ (HDL).
ΜΗΛΑ: ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΠΗΚΤΙΝΗ, ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ.
ΚΑΝΕΛΑ: ΜΕΙΩΝΕΙ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΜΑ. ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΚΑΝΕΛΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου