Είτε ως συνοδευτικό στα μακαρόνια είτε ως σνακ μαζί με λίγο ψωμί, το τυρί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής και παρέχει στον οργανισμό το πολύτιμο ασβέστιο.
Κάποια είδη τυριών ωστόσο, κρύβουν μια διατροφική παγίδα, καθώς περιέχουν σημαντικές ποσότητες αλατιού.
Βρετανοί ερευνητές μελέτησαν μια τεράστια γκάμα τυριών που παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο ή εισάγονται από άλλες χώρες, ώστε να διαπιστώσουν ποια από αυτά έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι.
Αναζήτησαν την ποσότητα αλατιού σε γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος για περισσότερα από 600 διαφορετικά τυριά, σύμφωνα με την ετικέτα που φέρει το εκάστοτε προϊόν ή την ετικέτα του τοπικού παρασκευαστή.
Κατά μέσο όρο, τα υπό μελέτη προϊόντα περιείχαν 1,7 (±0,58) γραμμάρια αλατιού ανά 100 γραμμάρια τυριού. Υπήρχαν βέβαια σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά είδος τυριού αλλά και για συγκεκριμένες μάρκες σε κάθε είδος τυριού.
ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, ΤΟ ΧΑΛΟΥΜΙ ΗΤΑΝ ΤΟ ΤΥΡΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΛΑΤΙ ΜΕ 2,71±0,34 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΑΛΑΤΙΟΥ ΑΝΑ 100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΤΥΡΙΟΥ.
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΤΟ BLUE CHEESE ΜΕ 2,71±0,83 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΑΛΑΤΙΟΥ ΑΝΑ 100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΤΥΡΙΟΥ, ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ.
ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΦΕΤΑ, ΜΕ ΜΕΣΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΛΑΤΙΟΥ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 2,5 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΑΝΑ 100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ.
ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, ΤΟ ΤΥΡΙ ΤΥΠΟΥ COTTAGE ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΛΑΤΙ (0,55±0,14 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΑΛΑΤΙΟΥ ΑΝΑ 100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΤΥΡΙΟΥ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου