Τι πρέπει να κάνετε για να μη σφίξουν.
Το χταπόδι παραπέμπει σε καλοκαίρι, σε τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα! Μέχρι τότε όμως μπορείτε να φτιάξετε πεντανόστιμους χταποδοκεφτέδες στο σπίτι με πολλά μυρωδικά.
Συστατικά
500 γρ. χταπόδι
1 κ.σ. πιπέρι, σε κόκκους
2 φύλλα δάφνης
2 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
άνηθο
δυόσμο
βασιλικό
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
ξύσμα λάιμ, από 3 λάιμ
χυμό λάιμ, από 1 λάιμ
50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
2 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 αβγό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
αλεύρι γ.ο.χ., για το πανάρισμα
2-3 κ.σ. ηλιέλαιο
Για τη σάλτσα
2 κ.σ. ταχίνι
3 κ.σ. νερό
χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
φέτες λεμόνι
φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Αφαιρούμε το στόμα και τα μάτια του χταποδιού.
Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα μαζί με τους κόκκους πιπεριού, τα φύλλα δάφνης και το ξίδι βαλσάμικο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια μεμβράνη και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά με 1 ώρα ανάλογα το πόσο τραγανό θέλουμε το χταπόδι.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα, αφαιρούμε τους κόκκους πιπεριού που μπορεί να έχουν κολλήσει πάνω στο χταπόδι, και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε το χταπόδι σε ένα μπολ.
Ψιλοκόβουμε τα αρωματικά, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα προσθέτουμε στο μπολ μαζί με το ξύσμα και τον χυμό από τα λάιμ. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Ρίχνουμε τη φρυγανιά και το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
Χτυπάμε ελαφρά το αβγό και το ρίχνουμε στο μπολ μαζί με το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με το κουτάλι.
Πλάθουμε περίπου 17 μπαλάκια και τα βάζουμε σε ταψί με αλεύρι. Φροντίζουμε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους με το αλεύρι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά.
Αφαιρούμε το περιττό αλεύρι από τα χταποδοκεφτεδάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε σε δόσεις για 2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Αφαιρούμε από το τηγάνι και τα βάζουμε σε ένα ταψί.
Ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά.
Για τη σάλτσα
Βάζουμε σε ένα μπολ το ταχίνι, το νερό και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι ώστε να αραιώσουμε το ταχίνι.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε τους χταποδοκεφτέδες με τη σάλτσα ταχίνι, φέτες λεμονιού και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.
Tip
Mπορείτε να τους κρατήσετε παναρισμένους στην κατάψυξη, για 1 μήνα.akispetretzikis.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου