Αμύγδαλα: Πώς επηρεάζουν τις ορμόνες της όρεξης

 

Τα αμύγδαλα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και καλά λιπαρά.

Επειδή προκαλούν το αίσθημα κορεσμού, συμβάλλουν επίσης στην καταστολή της πείνας και τη διαχείριση του βάρους.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA) δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε αμύγδαλα έχουν βελτιωμένα επίπεδα ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν σνακ πλούσια σε

υδατάνθρακες.Τα αμύγδαλα δεν υπερτερούσαν ως προς τα αναφερόμενα επίπεδα πείνας των συμμετεχόντων ή τις θερμίδες που κατανάλωσαν σε έναν μπουφέ δύο ώρες αργότερα.


Οι ερευνητές μέτρησαν την ενεργειακή πρόσληψη των συμμετεχόντων σε kilojoules (kJ) — 1 θερμίδα ισοδυναμεί με 4 kilojoules.


Στη μελέτη συμμετείχαν 140 υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες ηλικίας 25 έως 65 ετών.


Μετά από νηστεία κατά τη διάρκεια της νύχτας, 68 από τους συμμετέχοντες έφαγαν αμύγδαλα και οι άλλοι 72 ένα παρόμοιο σε θερμίδες σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες.


Αφού μέτρησαν τις ορμονικές αλλαγές των συμμετεχόντων, οι ερευνητές τους ρώτησαν για την όρεξή τους 30 λεπτά, 1 ώρα, 90 λεπτά και 2 ώρες μετά την κατανάλωση των σνακ.


Στη μελέτη συμμετείχαν 140 ενήλικες ηλικίας 25 έως 65 ετών με παχυσαρκία και υπέρβαρους.


Στη συνέχεια, οι ερευνητές προέτρεψαν τους συμμετέχοντες να φάνε ό,τι θέλουν από ένα μπουφέ και μέτρησαν τη θερμιδική πρόσληψη. Από αυτούς, οι 49 είχαν καταναλώσει αμύγδαλα και οι 48 άλλο σνακ.


Οι συμμετέχοντες είχαν 30 λεπτά για να φάνε ό,τι ήθελαν και ρωτήθηκαν αμέσως για την όρεξή τους.


Δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές στον αριθμό των θερμίδων που κατανάλωσαν τόσο οι συμμετέχοντες που είχαν φάει αμύγδαλα, όσο και εκείνοι που έφαγαν σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες.


Τα αμύγδαλα δεν είχαν καμία επίδραση στη βραχυπρόθεσμη κατανάλωση ενέργειας.


Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι το 41,9% των ενηλίκων Αμερικανών ήταν παχύσαρκοι από το 2017 έως το 2020, αύξηση 30,5% συγκριτικά με την περίοδο 1999 έως 2000. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, η σοβαρή παχυσαρκία αυξήθηκε από 4,7% σε 9,2 %.


Η παχυσαρκία συνδέεται με μια σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως εγκεφαλικό, καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο.


Οι ειδικοί σε θέματα υγείας και διατροφής αναζητούν αποτελεσματικές στρατηγικές για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες.Τα αμύγδαλα δεν υπερτερούσαν ως προς τα αναφερόμενα επίπεδα πείνας των συμμετεχόντων ή τις θερμίδες που κατανάλωσαν σε έναν μπουφέ δύο ώρες αργότερα.


Οι ερευνητές μέτρησαν την ενεργειακή πρόσληψη των συμμετεχόντων σε kilojoules (kJ) — 1 θερμίδα ισοδυναμεί με 4 kilojoules.


Στη μελέτη συμμετείχαν 140 υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες ηλικίας 25 έως 65 ετών.


Μετά από νηστεία κατά τη διάρκεια της νύχτας, 68 από τους συμμετέχοντες έφαγαν αμύγδαλα και οι άλλοι 72 ένα παρόμοιο σε θερμίδες σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες.


Αφού μέτρησαν τις ορμονικές αλλαγές των συμμετεχόντων, οι ερευνητές τους ρώτησαν για την όρεξή τους 30 λεπτά, 1 ώρα, 90 λεπτά και 2 ώρες μετά την κατανάλωση των σνακ.


Στη μελέτη συμμετείχαν 140 ενήλικες ηλικίας 25 έως 65 ετών με παχυσαρκία και υπέρβαρους.


Στη συνέχεια, οι ερευνητές προέτρεψαν τους συμμετέχοντες να φάνε ό,τι θέλουν από ένα μπουφέ και μέτρησαν τη θερμιδική πρόσληψη. Από αυτούς, οι 49 είχαν καταναλώσει αμύγδαλα και οι 48 άλλο σνακ.


Οι συμμετέχοντες είχαν 30 λεπτά για να φάνε ό,τι ήθελαν και ρωτήθηκαν αμέσως για την όρεξή τους.


Δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές στον αριθμό των θερμίδων που κατανάλωσαν τόσο οι συμμετέχοντες που είχαν φάει αμύγδαλα, όσο και εκείνοι που έφαγαν σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες.


Τα αμύγδαλα δεν είχαν καμία επίδραση στη βραχυπρόθεσμη κατανάλωση ενέργειας.


Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι το 41,9% των ενηλίκων Αμερικανών ήταν παχύσαρκοι από το 2017 έως το 2020, αύξηση 30,5% συγκριτικά με την περίοδο 1999 έως 2000. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, η σοβαρή παχυσαρκία αυξήθηκε από 4,7% σε 9,2 %.


Η παχυσαρκία συνδέεται με μια σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως εγκεφαλικό, καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο.


Οι ειδικοί σε θέματα υγείας και διατροφής αναζητούν αποτελεσματικές στρατηγικές για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: