Στο Solaia, τον τόπο του ήλιου όπως λέει το όνομά του, μας ξενάγησε με γλαφυρότητα ο Brand Ambassador του κτήματος, Φραντσέσκο Βισάνι, αποκαλύπτοντας τα μυστικά του: τα καλύτερα σταφύλια, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Sangiovese, και ο καλύτερος αμπελώνας σε συνδυασμό με το πάθος, την αφοσίωση και την εξειδικευμένη γνώση.Το πιο νόστιμο κομμάτι της ξενάγησης ήταν βέβαια η κάθετη γευστική δοκιμή που ακολούθησε, με περιήγηση σε πέντε χρονιές Solaia: 2010, 2013, 2015, 2017 και 2019. Προφανώς όλα τα κρασιά ήταν εξαιρετικά. Όμως, δεν μπορώ να μην ξεχωρίσω αυτά που εμένα με εντυπωσίασαν περισσότερο, όπως αυτό του 2010, προϊόν μιας μεγάλης χρονιάς για την Τοσκάνη. Υπέροχο, γεμάτο, μπαχαρένιο, κομψά αλκοολικό στόμα, με φανταστικές τανίνες, έντονο φρούτο (δαμάσκηνο, σύκο), ακόμα φρέσκο και πολύ φινετσάτο. Βαθμολογία 97/100 από το Wine Advocate και 98/100 από τον οινοκριτικό Τζέιμς Σάκλινγκ. Το 2015 ήταν δε η χρονιά που έχει αποσπάσει 100/100 βαθμολογία από το Wine Advocate και από τον Τζέιμς Σάκλινγκ. Πραγματικά βρεθήκαμε μπροστά σε ένα εκφραστικό κρασί, με αρωματική πολυπλοκότητα, με νότες μαρμελάδας δαμάσκηνου, κασίς, σοκολάτας και γλυκόριζας και μια υποψία μέντας. Το ισορροπημένο στόμα με τις μεταξένιες τανίνες οδήγησε σε μια μακρά επίγευση.
Το 2017 ήταν μία ακόμα χρονιά που δεν θα ξεχάσω. Μια έντονα αρωματική μύτη με κεράσια και βύσσινα, μαύρες σταφίδες και λίγα βαλσαμικά αρώματα συμπληρώθηκε με πιπέρια, κανέλα και πούδρα κακάο. Βελουδένιες τανίνες και μια ιδιαίτερη επίγευση με νότες ψημένου ψωμιού. 97/100 η βαθμολογία του Τζέιμς Σάκλινγκ και του Wine Enthusiast. Η νοερή βόλτα σε αυτόν τον θαυμαστό αμπελώνα θα μου μείνει αξέχαστη.
Ο οίκος Αντινόρι εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την GENKA 1877, που από το 1877 αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους εισαγωγείς κρασιών και αποσταγμάτων, διαθέτει δε επτά καταστήματα λιανικής, τα γνωστά σε όλους μας Cellier. Τα κρασιά Solaia είναι, φυσικά, πολύ ακριβά (στα 500 € περίπου) και διατίθενται σε επιλεγμένες κάβες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου