Πώς ανοίγουμε ένα μπουκάλι κρασί με θρυμματισμένο φελλό

 

Έχει συμβεί σε όλους, αλλά ευτυχώς υπάρχουν τρόποι ο φελλός να μην καταλήξει στο ποτήρι μας και το κρασί στα σκουπίδια και οι ειδικοί του krasiagr.com τους εξηγούν.

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν ένας φελλός είναι εύθρυπτος ή κατεστραμμένος πριν αφαιρέσουμε το καψύλλιο και πολλές φορές το αντιλαμβανόμαστε όταν ξεκινάμε να εισάγουμε την σπείρα μέσα σ αυτόν. Το τιρμπουσόν είναι το ανοιχτήρι που σας προσφέρει την ευελιξία να σταματήσετε και να το επανατοποθετήσετε εάν φαίνεται ότι ο φελλός κινδυνεύει να σπάσει. Εάν παρατηρήσετε ότι ο φελλός σπάει ή θρυμματίζεται, δοκιμάστε να πλησιάσετε το φελλό υπό γωνία για να δώσετε στο σπιράλ καλύτερο κράτημα.


Τα ειδικά ανοιχτήρια

Υπάρχουν βέβαια πιο ειδικά ανοιχτήρια για τέτοιες καταστάσεις. Το ah-so ή πιο γνωστό σαν κλέφτης, με δύο λάμες έχει σχεδιαστεί ειδικά για την αφαίρεση ευαίσθητων φελλών, αλλά η χρήση του απαιτεί εξάσκηση -δείτε εδώ πώς να το χρησιμοποιήσετε. 


Eπίσης συνδυαστικά ανοιχτήρια όπως το Durand, είναι ειδικά σχεδιασμένα για εύθραυστους φελλούς. Το Durand εφευρέθηκε από τον συλλέκτη κρασιού Mark Taylor καθώς αντιμετώπιζε συχνά προβλήματα όταν άνοιγε παλαιότερα κρασιά και πήρε το όνομα του από τον Yves Durand, έναν παγκοσμίου φήμης σομελιέ, αλλά και προσωπικό φίλο και μέντορα του Mark Taylor. Δείτε εδώ πώς χρησιμοποιείται. 

Οι θρυμματισμένοι φελλοί είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στη ζωή ενός κρασιού, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με κρασιά ηλικίας άνω της δεκαετίας, αλλά αν το αντιμετωπίζετε πολύ συχνά, ίσως θα πρέπει να εξετάσετε τις συνθήκες αποθήκευσης. Κρατήστε τα κρασιά σας μακριά από το φως και τη θερμότητα και βεβαιωθείτε ότι τα μπουκάλια είναι αποθηκευμένα οριζόντια, όχι όρθια, γεγονός που βοηθά στην αποφυγή του στεγνώματος των φελλών. Ιδανικά, τα κρασιά θα πρέπει να αποθηκεύονται σε σχετική υγρασία 70-75%, η οποία θα συμβάλει επίσης στη διατήρηση της ακεραιότητας αυτών των φελλών.


Ένας εύθρυπτος φελλός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι θα πάει στραβά με το κρασί, αλλά καθώς οι φελλοί στεγνώνουν, γίνονται πιο διαπερατοί στον αέρα και μπορούν να δημιουργήσουν μια ατελή σφράγιση για το μπουκάλι, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε οξείδωση του κρασιού.


Όπως είναι αναμενόμενο, αν ο φελλός θρυμματιστεί, πιθανότατα θα καταλήξετε με κομμάτια να επιπλέουν στο ποτήρι σας. Μην βιαστείτε, όμως, να πετάξετε το κρασί! Τα κομμάτια δεν θα βλάψουν καθόλου το κρασί σας και μπορείτε να τα απομακρύνετε, σουρώνοντας το κρασί μέσα από ένα τούλι ή φίλτρο καφέ ή αν διαθέτετε strainer.


www.krasiagr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: