ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Cabernet Franc (Καμπερνέ Φρανής Ερυθρή γαλλική ποικιλία, η οποία αργά αλλά σταθερά τραβά την προσοχή οινοποιών και καταναλωτών τα δυνατά χαρτιά των

κρασιών της είναι η κομψότητα, το μαλάκες τανίνες και οι πικάντικες νότες πράσινης πιπεριάς, τσίλι μαύρου πιπεριο


Cabernet Sauvignon (Καμπερνέ Σοβινιόν: Γαλλική ποικιλία, ο βασιλιάς των ερυθρών σταφυλιών, το βρίσκουμε παντου όπου υπάρχει αμπελώνας στην υψήλια και ίσως η περισσότερο αιοσημείωτη ιδιότητα του είναι το ότι μπορεί να ταξιδεύει να απλώνει τις ρίζες του σε περιοχές που δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους και ωστόσο, να δίνει κρασιά που αναγνωρίζονται ως Cabernet Sauvignon παρά τις όποιες κλιματολογικές καλλιεργητικές ή ανοποιητικές συνθήκες τα κρασιά του εμφανίζουν αξιοζήλευτη απορροπία στη γεύση, ενδιαφέρουσα πολυπλοκότητα στα αρώματα και μεγάλη αντοχή στον χρόνο


Cachaça (κασάσα Αποσταγμά από ζυμωμένο χυμό σακχαροκάλαμου. Είναι το εθνικό ποτό της Βραζιλίας μοιάζει με το ρουμε και πρωταγωνιστεί στα κοκτέιλ και πιρίνια


Cava (κάβας: Η ισπανική απάντηση στη Σαμπάνια. Λευκό αφρώδες που παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδα


Chablis (Σαμπλί) Η πιο βόρειο ζώνη της Βουργουνδίας μας προσφέρει λευκά κρασιά που αγαπιούνται για την καθαρότητα της γιστής, τη λεπιδωτή οξύτητα και τη χαρακτηριστική μεταλλικότητα που συνεισφέρει στην πολυπλοκότητά τους. Κυριαρχό σταφύλι είναι to Chardonnay


Champagne (Loμπάνης). Βλ. Σαμπάνια


Chardonnay (Loρντονές: Το Chardonnay είναι πιθανότατα η πια


γνωστή λευκή ποικιλία οιναμπέλου στον κόσμο. Η αξιοθαύμαστη προσαρμεκστικότητά του σε εξαιρετικά μεγάλη ποικιλος μικροκλιμάτων η οποία και το εγκατέστησε στους αμπελώνες όλων των ηπειρών έχει ως αποτέλεσμα την τεράστια ποικιλομορφία χαρακτήρων. Το εκλεκτό σταφύλι εμφανίζει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα όταν καλλιεργείται οι ψυχρά απ' ότι σε θερμά κλιματα. Πάντως, όπους και να είναι ο γευστικός χαρακτήρας ενός Chardonnay η αναμφισβήτητη γοητεία του εστιάζεται στον πυνδυασμό δύναμης, πλύστου και πολυπλοκότητας


Charmat σαρμάς η μέθοδος κλειστής δεξαμενής. Μέθοδος παραγωγής παρωδών κρασιών κατά την οποία η παραγωγή του


οίνου βάσης, η προσθήκη σακχάρων και η δεύτερη ζύμωση της της παραγωγή του διοξειδίου του άνθρακα γίνεται εκ των προτο μέσα σε κλειστή δεξαμενή και ακολουθεί η εμφιάλωση


Château (σατό). Ένα κτημα, μικρό ή μεγάλο, με μεγαλόπρετης επί


ή απλή μονοκατοικία και με αμπελώνει στο οποίο πραγματοποιείτα παραγωγή κρασιού. Ο όρος χρησιμοποιείται ως επί το πλείστο Bordeaux και τον Λίγηρα.


Chateauneuf-du-Pape (Σατονέφ-ντυ-Παπί: Μια από τις το


ιστορικές οινοποιητικές περιοχές της Γαλλίας βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Ροδανού. Είναι η πιο σημαντική αμπελουργική περιοχή της νότιας πλευράς της. Το κρασί που παράγεται στην περιάγη είναι


κατά 90% ερυθρό βάση της νομοθεσίας επιτρέπεται η καλλιέργεια 13 ποικιλιών, με σπουδαιότερη τη Grenache Rouge ou shoτελετ παχοκοκαλιά, γενικότερα των κρασιών του νότιου Ροδανο


Chianti (Κιάντι) και Chianti Classico (Κιάντι κλάσικο ιστορικότερη και πιο διαδεδομένη περιοχή παραγωγής κρασών


στην Ιταλία και ίσως η πιο γνωστή ονομασία προέλευσης επιλικού κρασιού παγκοσμίως. Καλύπτει την περιοχή μεταξύ Φλωρεντίας και Σιένα και αποτελείται από το ιστορικό κέντρο των αμπελώνων To Chianti Classicα που χαρακτηρίζεται από μόνο του ως ζώνης και ακόμη η υποπεριοχές με σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Το ερυθρό σταφύλι Sangiovese αποτελεί πολιτιστική κληρονομία στην περιοχή, αλλά οι ανάγκες εκμοντερνισμού της γεύσης επέτρεψαν


κάποια ευελιξία στην επιλογή των ποικιλιών που θα μπορούσαν να αναμειχθούν μαζί του


Climat (κλιμάς: Όρος που χρησιμοποιείται στη Βουργουνδία κ να περιγράψει μεμονωμένους αμπελώνει, όταν το όνομά τους αναγράφεται στην ετικέτις διπλα στην Ονομασία Προέλευσης


Coravin (κοραβέν)): Εργαλείο που επιτρέπει το σερβιρίσμα του κρασιού χωρίς τα άνοιγμα της φιάλης. Έται διατηρούνται αναλλοίω τα χαρακτηριστικά του υπόλοιπου κρασιου που παραμένει στη φιάλη


Côtes du Rhône (Kαι στο Ρόν). Η ζώνη με τους αμπελώνες που απλώνονται στις πλαγιές της κοιλάδας του Ροδανού Διακρίνεται στην Βόρεια Ροδανό όπου παράγονται κορυφαία ερυθρά, κυρίως από Syrah, όπως τα Cote Rotie. Cormas, Hemitage. Grozes-Hiitage δε τοιιμή και στον Νότιο Ροδανό με κύριες Όνομασίας Προέλευσης τη Chateauneuf du Pape και τις ροζέ Τανεί ένα

Δεν υπάρχουν σχόλια: